Beroepsziekte nr. 1 burn-out

Vorige maand publiceerde het Centrum voor Beroepsziekten haar cijfers voor het jaar 2016. Wat mij opviel was dat het aantal gemelde psychische beroepsziekten 42% van alle meldingen betreft, waarmee het aantal opnieuw is gestegen. Bij 60% van de meldingen duurt het verzuim langer dan 3 maanden. Dit betekent een langdurige afwezigheid die naast hoge verzuimkosten, zorgt voor een extra belasting van collega’s. Ik vind deze cijfers verontrustend, jij ook?

De diagnose overspannenheid en burn-out staat veruit op nummer 1. Zij vormden het grootste aantal van alle gemelde beroepsziekten. De grootste risicogroep vormen de medewerkers in de leeftijd van 51-60 jaar op de voet gevolgd door de categorie 41-50 jaar. De belangrijkste klachten zijn spanningsklachten (zoals moe, prikkelbaar, concentratieverlies) en emotionele uitputting. Ook is er vaak een gevoel van verminderde competentie en een cynische houding ten opzichte van het werk. De belangrijkste oorzaak die wordt aangegeven is de inhoudelijke werkbelasting, gevolgd door interpersoonlijke problemen.

Dit zijn serieuze getallen waar je niet vrolijk van wordt als werkgever, maar ook niet als werknemer. Vaak zijn ambitieuze professionals het slachtoffer. Tijdig signaleren en preventieve maatregelen nemen om burn-out te voorkomen zijn belangrijk. Helaas gebeurt dit nog veel te weinig, zeker gezien bovenstaande cijfers.

Als organisatieadviseur kom ik in veel verschillende organisaties. Wat mij opvalt is dat een werkgever een heleboel kan regelen en hier ook best toe bereid is. Echter de werknemer ontkomt er niet aan om met zichzelf aan de slag te gaan. Vaak weet hij/zij niet waar en hoe te beginnen. Speciaal voor deze ambitieuze medewerkers is door mij en 3 collega’s het programma The Energy Reset ontwikkeld om het beste uit je zelf te halen zonder in een burn-out terecht te komen. Het unieke van dit programma is de opzet met individuele coaching, groep coaching, intervisie en workshops.

Meer informatie over dit unieke programma download de flyerTheEnergyReset_start november 2017 of ga naar de website. Wil je persoonlijke advies neem dan direct contact op met Saskia.